dilluns, 18 de març del 2013

Cazadores de sombras.Volum 1: Ciudad de hueso

Cazadores de sombras. Volum 1: Ciudad de hueso, de Cassandra Clare, editorial Destino


La Clary, una noia de 15 anys, s'adona que és una caçadora d'ombres i s'uneix a un grup de tres joves, que es dediquen a matar dimonis. Volen trobar la Copa abans que Valentine, que vol utilitzar-la per convertir els humans en caçadors d'ombres, encara que això comporti la mort de molts. Han d'alliberar la Terra de dimonis, subterranis (que són mig dimonis com els vampirs), homes llops i fades.

És un bon llibre. Si t'ha agradat "Los Juegos del Hambre" segur que també t'agradarà aquest.


Any Martirosyan, alumna

dissabte, 16 de març del 2013

Xut a porta


Xut a porta, de Philip Delerm

xut a porta-philippe delerm-9788466109086

Aquest llibre tracta d'un noi anomenat Estéphane que té un amic inseparable tant a l'escola com al futbol, i un dia el seu amic, que es diu Romain, se'n va a un equip bastant més bo i l'Estéphane se sent sol. 
Més endavant va arribar un noi d'un altre país a jugar a futbol però no tothom l'accepta al seu poble...


La meva valoració és d'un 10 perquè està molt ben fet. Jo crec que està molt ben fet pel futbol i a la vegada l'amistat, jo crec que us hauríeu de llegir aquest llibre perquè és molt bo.

Àlex Illescas, alumne

dijous, 14 de març del 2013

Logicomix

Logicomix, d'Apostolos Doxiadis i Christos H. Papadimitriou, editorial Sin Sentido





Aquest còmic comença amb l’inici de la Segona Guerra Mundial quan Bertrand Russell es disposa a fer una conferència sobre la lògica i la guerra en una universitat d’Estats Units. Durant la conferència ell mateix narra la seva vida des de petit, quan va començar a interessar-se per les matemàtiques i la lògica. Així es converteix en el personatge principal del còmic.

Al llarg de la història surten figures importants de les matemàtiques i de la filosofia de l’època que s’endinsen en la gran aventura de buscar la veritat.


Departament de Matemàtiques

dilluns, 11 de març del 2013

Planilàndia

Planilàndia, d'Edwin A. Abbott, editorial Laertes

El llibre parla sobre un món bidimensional anomenat Planilàndia. El narrador, un humil quadrat, ens guia a través d'algunes de les implicacions de la seva vida en dues dimensions. "Quadrat" ens explicarà també els seus viatges al món d’una dimensió i al nostre, de tres dimensions.
El llibre permet reflexionar i comprendre els salts d’una dimensió a una altra i les paradoxes que es poden produir i constitueix un mirall de la jerarquia social de l’època en què va ser escrita.


Departament de Matemàtiques

dissabte, 9 de març del 2013

Arcàdia

Arcàdia, de Tom Stoppard, Edicions Proa, col·lecció TNC número 63



Arcàdia és un dels millors textos teatrals de final del segle XX, i l’obra mestra de Tom Stoppard. L’obra oscil·la entre l’ordre i el caos, la raó i la intuïció, la matemàtica i la poesia amb grans dosis d’humor i de misteri.

La trama es divideix en dos temps. Al començament del segle XIX, un arquitecte paisatgístic vol renovar els jardins de Sidley Park, massa neoclàssics per al gust de l’època. En aquesta primera part es troben diversos personatges, que s’enamoren, es desitgen, i fan descobriments insòlits. Entre aquests personatges, hi trobem Lord Byron, un jove poeta. Aquest poeta continuarà present a l’altre temps de l’acció que transcorre al tombant del segle XX.



Es tracta d’una comèdia complexa, plena de teories i de trames secundàries que el lector ha de resseguir com un detectiu.

Departament de Matemàtiques

divendres, 8 de març del 2013

El teorema del loro, de Denis Guedj, editorial Anagrama



La història comença en un vell mercat de París, on Max, un noi de dotze anys, salva un lloro malferit, a qui porta a casa, on viu amb la seva atípica família al barri parisenc de Montmartre. El cap de la família és M. Ruche, un intel•lectual de vuitanta-quatre anys. Un matí en Ruche rep com a llegat d’un amic seu la millor biblioteca matemàtica que pogués existir. Això i dos sospitoses cartes escrites per aquest amic seran suficients perquè la família sencera es vegi immersa en la investigació de les aportacions teòriques de matemàtics cèlebres.

Departament de Matemàtiques

dijous, 7 de març del 2013

El dimoni dels nombres

El dimoni dels nombres, de Hans Magnus Enzensberger, ediciones Siruela 



A en Robert, com a moltes altres persones, no li agraden les Matemàtiques, perquè no les acaba d’entendre. Però una nit somia amb un dimoniet que pretén iniciar-lo en la ciència dels nombres. Naturalment, en Robert pensa que és un altre dels seus freqüents malsons, però en realitat és el començament d’un recorregut nou i apassionat a  través del món de les Matemàtiques.

Departament de Matemàtiques

dimarts, 5 de març del 2013

En Coolman i jo: Tots a cobert!

En Coolman i jo: Tots a cobert!, de Rüdiger Bertram, edicions Bromera



En Kai i en Coolman se'n van una setmana a Londres a un viatge d'estudis. Arriben a un vell poble molt trist on veuen un cartell que posa: "50 milles Londres". Als seus tres amics els van posar junts en una casa on només menjaven pastís de carn, però un dia en Kai va esbrinar que era menjar per a gats. A aquella casa només els feien treballar i normalment estaven cansats. En Kai sempre li digué a la seva mare que estava tot bé per no preocupar-la. Se’n van a Londres. Quan hi arriben en Kai i en Coolman hauran d'investigar un impostor, cosa que per a en Coolman és una ximpleria.


Aquests llibres d'en Coolman són molt graciosos. Us els recomano.


Francis Chuqui, alumne

dilluns, 4 de març del 2013

Del número 0 al 99

Del número 0 al 99, de Claudi Alsina, editorial Graó


Els mots ens permeten escriure bells contes. Els nombres ens possibiliten fer comptes clars. Malauradament no hi ha gaires contes sobre els comptes.
En aquest llibre es presenten 100 narracions molt breus on, d’una manera o d’una altra, els nombres del 0 al 99 
són protagonistes d’una aventura imaginativa, d’una llegenda històrica, o d’una situació real xocant.

Departament de Matemàtiques

diumenge, 3 de març del 2013

L'assassinat del professor de matemàtiques

L'assassinat del professor de matemàtiques, de Jordi Sierra i Fabra, editorial Barcanova



En Flip no sap què fer perquè tres dels seus alumnes s’adonin que les matemàtiques són com un joc. Per això, i perquè no vol suspendre’ls, els proposa que resolguin en grup tot un seguit de problemes.
Un bon dia en Flip és assassinat i mor davant mateix dels nois. Per poder descobrir i capturar l’assassí del seu professor, els tres amics han de resoldre un seguit d’enigmes, jocs d’enginy, problemes i pistes que els conduiran de dret al culpable.


Departament de Matemàtiques

dissabte, 2 de març del 2013

El Tío Petros y la Conjetura de Goldbach

El Tío Petros y la Conjetura de Goldbach, d'Apóstolos Doxiadis, ediciones Zeta






Sense vida social i familiar, l'oncle Petros té dues aficions: la jardineria i els escacs. Un dia, per casualitat, el seu nebot descobreix que Petros va ser un nen prodigi de les matemàtiques i un eminent investigador d'aquesta disciplina en universitats alemanyes i britàniques. El lector descobrirà que durant anys Petros Papachristos va dedicar la seva vida a resoldre la conjectura de Goldbach, un problema en aparença senzill però que durant dos segles ningú ha pogut resoldre.


Departament de Matemàtiques