dijous, 14 de febrer del 2013

La noia de les taronges


La noia de les taronges, de Jostein Gaarder, editorial Empúries (en català) i Siruela (en castellà)

Aquesta novel·la breu de Jostein Gaarder ens explica i ens presenta diverses històries d’amor. Georg, un noi de quinze anys, llegeix amb atenció i emoció una carta que li va escriure el seu pare, ara fa onze anys, just abans de morir. En aquesta carta el pare de Georg li explica la bonica història d’amor amb la noia de les taronges, li demostra tot l’amor que sent per ell –aquest fill que no podrà veure créixer- i li parla del desig de conèixer les meravelles que aquest món ens regala –des de la immensitat de l’univers a la bellesa d’una flor, dels espectaculars salts d’esquí a l’increïble mecanisme dels éssers vius.
  A la recta final de la carta, el pare planteja a Georg una pregunta molt important sobre el sentit de la vida. La consciència que la nostra vida és limitada, que un dia o altre s’acabarà, ens fa pensar sobre quin sentit li donem a la nostra vida i de com la volem aprofitar. Georg, després de donar-hi unes quantes voltes, ens fa saber la seva resposta. Però, de fet, el que ens demana és que cadascun de nosaltres pensi la seva pròpia resposta a la pregunta sobre el sentit de la vida.


  L’autor d’aquest llibre, Jostein Gaarder, va fer durant onze anys de professor de filosofia en un institut de noruega i això es nota molt en les seves obres.
  No us han entrat unes ganes molt fortes de saber com el pare de Georg va conèixer la noia de les taronges? No teniu curiositat per saber per què la misteriosa i bonica noia sempre anava carregada amb una bossa ben plena de taronges?

Joan Heras, professor 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada