dijous, 21 de febrer del 2013

Mientras escribo

Mientras escribo, de Stephen King, editorial Debolsillo

Havia pensat escriure alguna altra recomanació, pensant sobretot en els lectors adolescents que s'estan començant a aficionar a la lectura a l'institut, o bé que ja fa temps que llegeixen i busquen novetats i títols suggerits per altres persones a qui els agrada llegir. 
Finalment, però, he triat un llibre que no és cap novel·la, sinó un conjunt de reflexions sobre el fet d'escriure. El seu autor és Stephen King, molt conegut entre els aficionats a la literatura i el cine de terror. A mi aquest autor sempre m'ha agradat molt. Trobo que aconsegueix plenament el principal objectiu dels seus escrits: fer passar por, molta por.
Entre les seves obres més conegudes us recomanaria "Cujo" (sobre un gos molt especial), "Cementiri d'animals" (un dels llibres que m'han fet patir més), "La resplendor" (sens dubte el millor dels seus llibres, i també una gran pel·lícula), "Carrie" (un dels primers i més coneguts), "It" (molt llarg i terrorític), "El passadís de la mort" (molt intrigant, escrit per lliuraments) o "El llindar de la nit" (conjunt de contes de terror molt efectius).



"Mientras escribo" (lamentablement no hi ha edició en català), però, és una altra cosa. Aquest és un llibre molt sincer i molt senzill, fàcil d'entendre, que respon plenament al títol. Molt recomanable per als qui us agrada escriure o voleu provar-ho, el llibre comença fent un recorregut pels records personals de l'autor relacionats amb la lectura i l'escriptura, mentre que després hi trobareu tot un seguit de recomanacions i suggeriments molt útils. Val la pena fixar-s'hi una mica. Us en transcric unes quantes:  
· "Si quieres ser escritor, lo primero es hacer dos cosas: leer mucho y escribir mucho. No conozco ninguna manera de saltárselas. No he visto ningún atajo".
· "No leo para estudiar el oficio, sino por gusto".
· "A menudo los libros malos contienen más lecciones que los buenos".
· "Leyendo prosa mala es como se aprende de manera más clara a evitar ciertas cosas".
· "La buena literatura enseña al aprendiz cuestiones de estilo, agilidad narrativa, estructura argumental, elaboración de personajes verosímiles y sinceridad creativa".


Albert Vilanova, professor

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada