dimarts, 19 de febrer del 2013

To kill a Mockingbird

To kill a Mockingbird (Matar un rossinyol/Matar a un ruiseñor)

Edicions: Vintage Books, Longman (anglès); Edicions 62, Labutxaca (català); Ediciones B, Bolsillo Zeta, Zeta (castellà), etc.

Aquesta novel·la descriu uns moments molt intensos en la vida de Scout Finch, una nena que viu en el Sud profund d’Estats Units a començaments de la dècada dels anys 30 del s. XX, i que és la narradora de la història. Viu amb el seu germà, que és una mica més gran, Jem Finch, el seu pare, l’advocat Atticus Finch, i una senyora negra que els cuida quan no van a l’escola, Calpurnia. Els nens viuen sense massa preocupacions: obsessionant-se amb la figura gairebé llegendària de Boo Radley, un veí del qual especulen tota mena de coses terrorífiques i que viu tancat a casa, jugant a l’estiu amb el seu veí Charles Baker Harris, etc. La seva pacífica existència es veu afectada per un dels casos en què participa el seu pare: defensa un home negre acusat d’haver violat una dona blanca. Aquest cas serveix per retratar la segregació de les persones negres a Estats Units i les injustícies a les quals estaven sotmesos. També retrata la pobresa entre algunes de les persones blanques després de la gran Depressio de l’any 1929 i com buscaven persones que estiguessin pitjors que ells per abusar-ne. Però, sobretot, veiem el despertar d’una nena a una realitat més crua. 



La novel·la, malgrat la seriositat d’alguns dels temes tractats, és sumament fresca i té moments molt còmics, perquè a través de la veu innocent de la narradora, la nena, veiem amb ironia el món dels adults que l’envolten.
És una novel·la excel·lent: una història molt ben travada, sensible, amb humor, ironia, i que reuneix en el seu argument les millors i pitjors qualitats dels éssers humans. Molt recomanable tant per a joves lectors com per a adults. També se n’ha fet una excel·lent adaptació cinematogràfica, però recomanaria llegir primer el llibre, que encara és més satisfactori.

Núria Juhera, visitant

1 comentari:

  1. Ja fa temps que tinc moltes ganes de llegir aquesta novel·la. La pel·lícula de Robert Mulligan és una meravella, per cert.

    ResponElimina